Emelkedhet a nyugdíjkorhatár Magyarországon?

, , Emelkedhet a nyugdíjkorhatár Magyarországon? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Azt már megszoktuk, hogy folyamatosan változik a nyugdíjrendszer, és egyre ritkábban az idősek javára, ráadásul a közgazdászokat is foglalkoztatja világszerte az, hogy miként tartható fenn a jelenlegi, meglehetősen válságos helyzetű rendszer. Sokszor beszélnek a korhatár emeléséről, és sajnos több elemző is arra jutott, hogy például Magyarországnak 7 évvel kellene emelnie a korhatárt 2050-ig a rendszer összeomlásának elkerülése érdekében. A nyugdíj rendszer összeomlásának az elkerüléséhez elképzelhető, hogy 72 év lehet a magyar nyugdíjkorhatár.

Erre volna szükség ahhoz, hogy a nyugdíjasok aktívakhoz viszonyított aránya ne haladja meg 30 év múlva sem a mostani 28%-ot. Persze a nyugdíjkorhatár emelését más országok sem úszhatják meg, így az USA-ban 7, Németországban 8, Ausztriában 9, Dél-Koreában 15 évvel kellene megemelni a stabilitás megőrzéséhez. Azonban ez nem azt jelenti, hogy meg is fogják emelni, ugyanis hasonló hatást érhetnek el azzal, ha növelik a fizetendő nyugdíjjárulék mértékét, és/vagy csökkentik a nyugdíjak összegét.

És talán az utóbbira a legnagyobb az esély. Jelenleg a helyettesítési ráta, vagyis a nyugdíj fizetéshez viszonyított aránya 70% körül mozog, ami jó eséllyel 40-50%-ra csökkenhet 2050-re. Könnyebb ezt kivitelezni, mert egyrészt láthatatlan, másrészt pedig az emberek részéről nem ütközik ellenállásba. Tulajdonképpen nincs is szükség aktív nyugdíjcsökkentésre, elég, ha hagyják elinflálódni, vagyis tétlenül nézik, hogy a nyugdíjak jócskán lemaradnak a viszonylag gyors ütemben növekvő átlagbérek mögött.

Napjainkban Magyarországon az átlagfizetés 200 ezer Ft felett jár, az átlagnyugdíj 120 ezer Ft körül mozog, de legalább a nyugdíjasok fele 100 ezer Ft alatti összegből kénytelen megélni egy hónapban. Amint látjuk, egyáltalán nem rózsás a helyzet a nyugdíjak tekintetében, ezért ajánlott mindazoknak, akik még megtehetik, hogy valamilyen megoldás keressenek az időskori jövedelmük növelése érdekében. Jó ötletnek tűnik a nyugdíjbiztosítás, ami viszonylag megnyugtató összeget hoz.