Hogyan zajlik a száraz szem szindróma kezelése?

, , Hogyan zajlik a száraz szem szindróma kezelése? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Száraz szem szindróma esetén általában a gyógyszeres terápia az első beavatkozás, amit a szakemberek javasolnak, hiszen kényelmes és hihetetlenül hatásos. A Budai Szemészet weboldalán bővebben olvashatsz erről a kezelési módszerről. Ezen kívül az életmódbeli változások is eredményesek lehetnek.

A rendszeres szemvédelmi szünetek tartása kifejezetten ajánlott, főleg a hosszú ideig tartó munkavégzés közben. Ezek a kis szünetek lehetővé teszik a szemizmok pihenését és nem utolsó sorban csökkentik a kiszáradást. Emellett fontos a pislogás gyakorlása, mivel így enyhíthető a könnyfilm gyors párolgása. Esetenként speciális kezelési módszerekre lehet szükség a száraz szem tüneteinek enyhítésére.

Ilyen például a szemhéjkezelés, amit leggyakrabban blepharitis jelenlétekor alkalmaznak. Ez magába foglalhatja a szemhéj tisztítását és a speciális termékek használatát. A Meibom-mirigyek masszírozása sokat segíthet a tünetek enyhítésében, mivel fontos szerepet játszanak a könnyfilm termelésében. A szakember tanácsainak megfogadásával az eredmény gyorsabban tapasztalható.

A speciális eszközök előnyei

A száraz szem szindróma kezelésének fontos részei, hiszen segíthetnek a hidratáltság megőrzésében, ezáltal a kellemetlen panaszok csökkentésében. A szemkötők olyan kiegészítők, amik éjszaka viselhetők annak érdekében, hogy megakadályozzák a kiszáradást és biztosítsák a védelmet a környezeti hatások ellen. Puha anyagból készülnek, szóval garantáltan kényelmes a viseletük.

A szemfedők hasonló célt szolgálnak, azzal a különbséggel, hogy nappal is használhatók. Általában selyemből kerülnek előállításra és megóvják a szemet a széltől, a portól, valamint a hasonló irritáló tényezőktől. A védőszemüvegek a kialakításuk révén extra védelmet nyújtanak a külső hatásokkal szemben. Strapabíró anyagból készülnek, így alkalmasak különféle tevékenységekhez, például sportoláshoz vagy munkához. A szemmaszkok szintén kiváló opciót jelentenek, hiszen eredményesen enyhítik a szemek feszültségét és irritációját.

Az otthoni kezelés fontossága

Mindenekelőtt azt kell leszögezni, hogy az otthoni módszerek nem helyettesítik az orvosi kezelést, különösen a súlyosabb esetekben. A szemcseppek és a kenőcsök kimondottan hatásosak a hidratálás szempontjából. Egy másik hatalmas pozitívumuk, hogy napközben és éjszaka is alkalmazhatók. A száraz szem szindróma tüneteit gyakran súlyosbítja a klímavezérelt beltéri levegő.

Egy minőségi párologtató használata jelentősen növeli a lakás levegőjének nedvességtartalmát. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, ezen kívül ha lehet, kerülni kell a túlzott koffeinfogyasztást, mivel kiszáríthatja a szervezetet. A könnyed masszírozás a szem körül javítja a vérkeringést és enyhíti a feszültséget az izmokban.

Célszerű reggelente sort keríteni rá, hogy már a nap korai szakában felfrissüljenek a szemek. Az enyhén meleg kompresszum használata által enyhíthető a gyulladás és megnyithatók a Meibom-mirigyek. A lazac, a lenmag és a dió rendszeres fogyasztása jelentős mértékben hozzájárul a szem egészségének fenntartásához, szóval ezekből az élelmiszerekből érdemes otthon tartani egy nagyobb mennyiséget.