Komplex munka a kerti öntözőrendszer tervezése

, , Komplex munka a kerti öntözőrendszer tervezése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb lépése a locsolórendszer megtervezésének. Ennek köszönhetően egy átfogó képet kap a kertmester a rendelkezésre álló területről. Persze a helyszín is lényeges a kerti öntözőrendszer tervezése során, de az biztos, hogy semmi sem tudja pótolni a szakértő által végzett feltérképezést, hiszen a tapasztalt szemei mindent látnak és megvizsgálnak.
Természetesen a kerti öntözőrendszer tervezése precíz lépések sorozatából áll. Ha mindegyik mozzanatra odafigyel az ember, akkor biztos, hogy egy olyan tervet kap, amivel az építés a lehető legkönnyebb lesz és tökéletes végeredménnyel zárul. A legfontosabb két adat, amire minden kertésznek szüksége van, az a terület mérete és a rendelkezésre álló vízforrás.

A terület méretei mellett, persze lényeges továbbá a meglévő növényzet, a terep- és talajviszonyok, a benapozott és árnyékos felületek megoszlása, illetve sok helyen számolni kell a széljárással is. Amint arról már szó esett, a vízforrás pontos ismerete sem maradhat ki, hiszen arról a tényezőről van szó, ami nagymértékben kihat az öntöző elemekre, amiknek a felhasználásával érhető el a leghatékonyabb öntözés.
Természetesen az objektív szempontok mellett, a szubjektív igények is változtathatják bizonyos mértékben a végső kialakítást. Világos, hogy a kerti öntözőrendszer tervezése egy komplex folyamat, ami igényli a hozzáértést és tapasztalatot.

Jöhet a második lépés, az öntözőrendszer telepítés!

Ha kész van a szaki a tervezéssel, akkor máris neki kezdhet a munkának, tehát a locsolórendszer megépítésének. A rendelkezésre álló vízforrás az öntözőrendszer telepítés nagyon fontos tényezője. Igazából a vízforrásból nyerhető tiszta öntözővíz üzemi nyomása és mennyisége a lényeges adat.
Akkor bizonyulnak elengedhetetlennek, amikor a kertmester rátervezi a zónákra a locsoló elemeket. A vízforrások közül a leggyakrabban a hálózati víz, majd a kútból nyert víz szokott felhasználásra kerülni. Ritkán az is megesik, hogy az öntözőrendszer telepítés során a forrás az esővízgyűjtő lesz. Legritkább esetben pedig természetes vízforrásból kell megoldani a vízvételt.