Az ISO 9001 minőségirányítási rendszer kiépítésének a menete

, , Az ISO 9001 minőségirányítási rendszer kiépítésének a menete bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A modern gazdasági rendszer összeállításával olyan globalizált világ alakult ki, amiben a szereplők egymásra vannak utalva. Kezdetben a különféle cégek, vállalati szereplők úgy indultak el az úton, hogy igyekeztek minden konkurenciát lenyomni maguk körül. Manapság ez kicsit összetettebbé vált, hiszen sokan egymást segítve elégítik ki a felmerülő igényeket. Ha csak a versengésen van a hangsúly, akkor a kezdetben jól menő és magas minőséget képviselő termékek egyre alacsonyabb költségen lesznek előállítva, hogy azon spórolni, a nyereségen pedig gazdagodni lehessen.

Ez pedig a vevők elégedetlenségét hozza magával. A MIR rendszerek kiépítése és működtetése éppen ezért vált kulcsfontosságú tényezővé. Ennek következtében ugyanis megelőzhető, hogy a kezdetben felépített, majd elfogadott minőség megmaradjon azon a magas színvonalon, ami kielégíti az elvárásokat. A kiépítés tehát döntő lépés, amire megéri odafigyelni. Az ISO 9001 minőségirányítási rendszer bevezetésének az utolsó lépése a tanúsítás.

Ezt előzik meg a meghatározó politikai lépések felépítése, az ehhez tartozó felelősség és erőforrások biztosítása, a professzionális és átlátható folyamstruktúra létrehozása. A kellő felkészültséget tanulással és a meglévő tudástár integrálásával lehet elérni. A belső audit és a rendszer gondtalan működtetése pedig kellő szaktudást követel. A vezetőség kiemelt figyelmet kell fordítson a felépített stratégia működtetésére, valamint a rendszeres fejlesztések és új, gyakran hatékonyabb technológiai megoldások garantálása sem maradhat ki.

Ha mindez a folyamat készen van és kellően jól működik, akkor jöhet az említett tanúsítás, de ez már csak a legvégén. A MIR nem egyszerűen egy jól csengő szlogen, hanem valóban fontos hálózati tényező ahhoz, hogy a cég kiválóan el tudja látnia feladatát és megtartsa a gazdaságban betöltő magas szerepét. A vevőközpontú szemlélet olyan új stratégia, ami nemcsak arra törekszik, hogy a profit nőjön magasra, hanem arra is, miszerint a környezeti javakkal lehessen megtérülő módon gazdálkodni, ráadásul abból a jövő nemzedékeinek szintén maradjon.