Sokan hallottak már a különleges feketékről. A baristák tudják, miről van szó, de a vendégek nem mindig értik, mit jelent a speciality kávé kifejezés. Ez egyfajta különleges minőségű fekete, ahová csak az arabica fajták tartoznak. A történetük már a földeken elkezdődik, amikor a fa gyümölcsöt kezd teremni, megjelennek az első virágok, amelyek aztán bogyókká alakulnak és fokozatosan megérnek.
A gazdák feladata, hogy gondoskodjanak a talaj egészségéről és a fák táplálásáról. A speciality kávé babjainak termesztéséhez nem elég, ha a fák nem betegednek meg. Csak egészséges és érett bogyókat szabad leszedni. A leszedett bogyókat gyorsan kell a feldolgozás helyére szállítani, másodszor pedig megfelelően kell feldolgozni.
A feldolgozás során keletkezett apró sérülések, illetve az egyenetlen, túl gyors vagy lassú szárítás könnyen tönkreteheti a speciality kávé minőségét. Fontos, hogy a kávébabok megőrizzék a termelő erőfeszítéseit, mert a kávé íze csak így tud teljes mértékben kibontakozni a csészében.