Egy szürkehályog specialista útmutatója a szürkehályog műtétről

, , Egy szürkehályog specialista útmutatója a szürkehályog műtétről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Voltaképpen a szürkehályog nem más, mint a szemlencse elhomályosodása, ami szemüveggel nem korrigálható, kizárólag műtéti úton kezelhető. Amikor valakinél a betegség szimptómái jelentkeznek és a szemész orvos diagnózisa beigazolja a szürkehályog meglétét, akkor készülnie kell a műtétre, ha újra rendesen szeretne látni. Érdemes elolvasni, hogy miket ír a műtétről Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista.

Először is ismernünk kell a betegség tüneteit, hiszen homályos látással, elhalványuló színekkel, káprázással, rossz éjszakai látással, egy szemen kettős vagy többes látással, valamint a szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változásával jár. Ha ezek közül bármelyiket, esetleg többet is észlelünk, feltétlenül és a lehető legrövidebb időn belül szakorvoshoz kell fordulnunk. Minden szemlencse műtétet részletes alkalmassági vizsgálat előz meg. Ezt követően a szakorvos segít meghatározni, hogy melyik volna a tökéletes műlencse.

Maga a beavatkozás nagyon gyorsan, mindössze nagyjából 10 perc alatt lezajlik. Teljesen fájdalommentes és rövid pihenőt követően, a páciens zavartalanul visszatérhet a megszokott életéhez. Nincs altatás, sem injekció, mert az érzéstelenítés szemcseppekkel történik. Ezeknek tökéletes a hatásuk, a beteg nem fog fájdalmat vagy kellemetlenséget érezni sem a műtét alatt, sem pedig utána. Dr. Nagymihály Attila a legkorszerűbb műtéti eljárást alkalmazza, ami a kis seben át végzett ultrahangos lencseeltávolítás.

Az operáció lényege, hogy a szemgolyón belül a szemlencsét ultrahang segítségével porszerű, apró részekre töri, majd ezt eltávolítja. Ugyanezen a seben keresztül egy előre megtervezett, összehajtható műlencsét helyez a szembe, ami arra hivatott, hogy biztosítsa a páciens jó látását. Az operáció után a betegnek 1-2 órát pihennie kell. Ha ez alatt az idő alatt nem lép fel semmiféle komplikáció, akkor hazamehet, de másnap jelentkeznie kell kontrollvizsgálatra. Életminősége a műtét után jelentősen javul, ezért érdemes belevágni, ha szürkehályoggal küzd.