Miért szükséges az ablak téli, nyári beállítása évente?

, , Miért szükséges az ablak téli, nyári beállítása évente? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A nyílászárók a különböző évszakokban másként működhetnek. Előfordulhat, hogy valamin változtatni kell. Az ablak téli, nyári beállítása különösen fontos, hogy a háztartás hőszabályozása megfelelő legyen. Nem árt, ha néha megolajozzuk kicsit a zárakat, kilincseket, alkatrészeket.

Egy elrozsdásodott csavar is okozhat hatalmas problémákat. Ha a vasalat már oxidálódott és elfordítanánk, nem sikerülne az ablak téli, nyári beállítása. Láthatjuk, milyen kiemelt jelentősége van a rendszeres olajozásnak.

A nyílászárók télen összébb mennek, nyáron kitágulnak. Ezt a mechanikus működést tudjuk létrehozni a zárszerkezet állításával. Ha közelre csavarjuk a vasalatot a zárfogadóhoz, akkor nagy erővel szorítja össze a szárnyat és a tokot. Ezáltal a tömítő gumi összenyomódik.

A kilincs elforgatásához is nagyobb erőt kell kifejtenünk. Az ablak téli, nyári beállítása abban az esetben szükséges, amikor azt érzékeljük, hogy a vasalat nem zár tökéletesen. Ezt egy vékony papírlap segítségével könnyedén ellenőrizhetjük. Ha a lap befér a vasalatnál, akkor nem zár megfelelően.