Mi történik, ha megszűnnek a babaváró hitel feltételei?

, , Mi történik, ha megszűnnek a babaváró hitel feltételei? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Családalapítás esetén, de később is a házaspárok többféle támogatást hívhatnak le. Ezek egyike a babaváró hitel, ami 2019. július 1-től igényelhető. 20 éves futamidővel jár és az igénylők 10 millió Forinthoz juthatnak általa. Nem jár ez a kedvezmény akkor, ha egyik szülőnek sincs magyarországi lakhelye.

Ezt az összeget részletenként természetesen vissza kell fizetni. Abban az esetben viszont, amikor megszűnnek a feltételek, 120 nap áll erre rendelkezésre. Ilyen eset például az, amikor felbomlik a házasság vagy amennyiben 5 éven belül valamelyikük meghal.

Viszont, ha az özvegy még ebben a periódusban újraházasodik, a babaváró hitel is vihető tovább. Méltányossági kérelem nyújtható be, ha nem születik 5 éven belül utód és valamelyik fél munkaképessége megváltozott negatív irányban, vagy pedig az orvos igazolja, hogy nem alkalmasak a gyermekvállalásra.

A babaváró hitel esetében, a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik, amikor a második csecsemő is megszületik, de harmadik esetén a teljes fennálló adósság törlésre kerül.