Elképesztő, hogy mennyit emelkedtek az albérlet árak Magyarországon

, , Elképesztő, hogy mennyit emelkedtek az albérlet árak Magyarországon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az ősz nemcsak az üzleti aktivitás növekedésének időszaka, hanem a bérlakások iránti kereslet hagyományos emelkedéséé is, amelyet leginkább a felsőoktatásban tanulók és a munkavállalók formálnak. A kereslet növekedését azonban a bérleti költségek növekedése kíséri. Tisztázzuk, hogy ez milyen mértékben és miért történik!

2011 és 2017 között csaknem 60%-kal emelkedtek itthon az albérlet árak (forrás: alberletbudapest.hu). A bérlakások dinamikáját a kereslet, az árfolyam dinamikája, a szezonalitás és a közüzemi tarifák növekedése befolyásolja. Habár a bérbeadók az ingatlanok bérleti költségeit általában „ár + közüzemi díjak” formátumban tüntetik fel, ez a tény azonban közvetlenül befolyásolja egy adott lakás összköltségét és a vonzerejét a potenciális bérlőnek.

Az elmúlt néhány évben a kommunális szolgáltatások és az energiaforrások költségei jelentősen befolyásolták a bérleti díjakat. Ez különösen megfigyelhető a legolcsóbb árszegmensben. A Professional Premium Property Zrt. elemzői szerint, a bérleti díjak növekedésének fő mozgatórugója a főváros éves népesség növekedése.

Budapest nagy vonzerőt birtokol, ezért egyre több magyar vállalat nyit központi irodát a fővárosban. Sőt, az informatikai szektor is gyorsan fejlődik hazánkban. Mivel Európában vezető szerepet töltünk be az informatikai szakemberek képzésében, egyre több nemzetközi cég nyit képviselet Magyarországon, akik a szakembereiknek „nem magyar” fizetéseket kínálnak, ezáltal ösztönözve a megnövekedett igényt a bérlakások iránt.

Egy másik tényező az újonnan felépült ingatlanok áremelkedése. Az építési költségek növekedése miatt, a lakásárak is nagyobbak, és sok vásárló dönt úgy, hogy inkább bérel, mint vásárol. Az ingatlanpiac helyzete nagyban függ a kereslet szintjétől, vagyis nem különbözik más piacoktól, ahol egy termék vagy szolgáltatás árát szintén a kínálat és a kereslet befolyásolja.

Az alberletbudapest.hu célja, hogy elősegítse a kereslet és a kínálat találkozását. Ha kiadó lakást keres, hívjon minket és megismertetjük Önt a legkedvezőbb ajánlatokkal!