A HDMI kábel felhasználási területei

, , A HDMI kábel felhasználási területei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A 2000-ben létrehozott HDMI szabvány arra hivatott, hogy egy kábelen keresztül hatékonyan továbbítsa a digitális HD képet és a többcsatornás hangot. A HDMI kábel a legszélesebb körben használt multimédiás interfésszé vált a háztartásokban és az ipari szektorban egyaránt.

Lehetővé teszi a készülékek HDMI szabvánnyal kompatibilis eszközök csatlakozását, valamint tömörítetlen digitális jelek és a vezérlő adatok továbbítását. Jelenleg ezeket a kábeleket olyan eszközök csatlakoztatására használják, amelyek kiváló minőségű hang- és videójelek átvitelén alapulnak. Háromféle HDMI kábel típus létezik: A, C és D típus.

A fő különbség a kábel típusok között a kialakításukban és a csatlakozó méretében rejlik. Az A típusú kábel a klasszikus , legelterjedtebb verzió, háztartásokban, digitális jelek átvitelére használják. A C típusú vagy mini HDMI általában hordozható eszközökhöz, laptopokhoz, TV-hez, médialejátszókhoz és egyéb eszközök csatlakoztatására alkalmas. A D típusú, más néven mikro HDMI-t mobileszközök közötti jelek továbbítására használják.

Mire használható a VGA kábel?

A kábelek rendkívül széles körű felhasználása miatt nem könnyű kiválasztani az éppen megfelelő típust. A VGA kábel egy 1987-ben bevezetett szabvány, amely azonban még ma is használt kábelforma, amely számítógép és monitor, illetve a projektor és laptop közötti videójel átvitelére szolgál.

A VGA kábel 15 állomásból áll, amelyek közül 6 a színszignálhoz, 6 a fekete-fehér jelhez és 3 a szinkronizációhoz szükséges. A VGA kábel lehetővé teszi az analóg jel átvitelét, míg a DVI és a HDMI kábelek digitális jelek átvitelét valósítják meg. Az analóg átvitel miatt nagyon fontos, hogy jó minőségű, árnyékolt kábelt használjunk, mivel semmiféle hibakorrekciót nem használ ez a fajta csatlakozás.

Minél hosszabb a kábel, annál nagyobb az elveszett jelerősség. Ez a fajta kábel csak az alacsonyabb felbontású képek átvitelére képes, továbbá nem képes átvinni az audio jeleket, ami miatt külön audio kábelre van szükség. Ha a készülékeink támogatják, ajánlatos inkább a HDMI kábel használata a jobb minőségű jelátvitel miatt.