65 év felett is lehetséges a lézeres szemműtét?

, , 65 év felett is lehetséges a lézeres szemműtét? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Habár minden korban jelentkezhetnek látásproblémák, az idős embereknél mégis gyakoribbak, ráadásul ilyenkor már nem mindegyik látásjavító kezelés alkalmazható. Sok olyan beteg van, aki már nem is keresi a lehetőséget arra, hogy szemüveg nélkül élje élete utolsó éveit, tehát lemond a sanszról. Habár Dr. Szabó Antal szemész szakorvos szerint 60 éves kor felett már nem végeznek lézeres szemműtétet, „trifokális műlencse beültetésével elérhető a teljes szemüvegmentesség és a szürkehályog kialakulása is megelőzhető”. Ha a betegnél már megjelent a szürkehályog (cataracta), az említett beavatkozással az is megszüntethető. Tulajdonképpen manapság az egyik legmodernebb megoldás az éleslátás helyreállítására a műlencse műtét.

Kik igényelhetik a beavatkozást?

A beavatkozás mindenkinek ajánlott, aki szeretné visszanyerni a jó látás élményét, még abban az esetben is, ha extrém magas, lézeres szemműtéttel nem kezelhető dioptriával rendelkezik. Továbbá, a műlencse operáció tökéletes megoldást kínál a korral kialakuló szemromlástól szenvedőknek is. Tehát nem szabad lemondani a gyógyulásról, az éleslátásról, még idősebb korban sem, hiszen létezik erre megoldás!

A trifokális műlencse beültetés megállítja a szemlencse öregedéséből fakadó látásromlást és életünk végéig tartó éleslátást biztosít. A műtéten átesett pácienseknek többé nem lesz szükségük szemüvegre, sem távolra, sem közelre. Mondhatnánk, hogy igen, de nagyon sokat kell sorban állni, amíg bejutunk egy állami intézménybe az operáció elvégzésének érdekében. Ez valószínűleg igaz, ám a beavatkozás elvégeztethető magán-egészségügyi környezetben is. Természetesen, a magánintézményekben nem ingyenes a beavatkozás, de az árak elfogadhatóak.

Sokan döntenek úgy, hogy magánorvosi szolgáltatást vesznek igénybe, mint ki tudja hány hétig, hónapig elviseljék a rosszul látás kellemetlenségeit. Az idő múlásával a betegség pedig egyre súlyosbodik, jobb biztosan nem lesz. Dr. Szabó Antal szemész szakorvos, egyetemi adjunktus szakterületei a szürkehályog- és szemlencse műtétek, makula degeneráció, diabéteszes retinopátia, valamint a retina megbetegedései. 1996 óta dolgozik szemészeti esetekkel a Semmelweis Egyetem Budapesti Szemészeti Klinikáján. 2012 óta a homburgi (Saarland) egyetemi klinika szemészeti osztályán folytat szemészeti tevékenységet, évente több héten keresztül.

 Milyen gondokkal kereshetjük a szakembert?

drszaboantal.hu weboldalon megtudhatjuk, hogy milyen szemészeti problémákkal fordulhatunk a tapasztalt szakemberhez. Sokéves tapasztalattal rendelkező kollégákkal végzi a doktor úr a műlencse műtéteket is, akik hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt elismert szakemberek. Tehát nagyon jó kezekben leszünk a beavatkozás során, ha ezt a remek csapatot választjuk. Akkor is bejelentkezhetünk a magánrendelésre, ha műlencse műtét alkalmassági vizsgálatot szeretnénk elvégeztetni. Erre a vizsgálatra mindenképpen szükség van. Érdemes időpontot kérni online a weboldalon keresztül egy tapasztalt szemész szakorvoshoz, ha megunta a szemüveg és/vagy kontaktlencse viselés okozta kellemetlenségeket.